Coaching voor jongeren, wat is dat?

Iedereen heeft weleens een steuntje in de rug nodig. Het is heel gewoon om daar hulp bij in te schakelen. Ook als je niet diep in de problemen zit, maar gewoon tips of advies over een bepaalde situatie wilt.

Ik luister naar je zonder oordeel. Ik vind niets raar; alles is bespreekbaar.

Alles wat je met me bespreekt, blijft onder ons

Je kunt me vertellen wat je wilt. Ik vertel het je ouders alleen als jij daar toestemming voor geeft. Afhankelijk van je leeftijd bespreek ik de adviezen wel met je ouders.

Voor wie?

Jongeren coaching is voor jongeren in de leeftijd van 10 tot 23 jaar, die

  • zich door omstandigheden thuis onzeker voelen
  • neerslachtig, verdrietig of angstig zijn
  • het gevoel hebben dat zij schuldig zijn aan de situatie
  • eenzaam zijn
  • veel piekeren

Hoe werkt het?

In een aantal gesprekken help ik je je leven weer op de rails te zetten. Die gesprekken gaan bijvoorbeeld over contacten met anderen, school of je werk. Of over problemen die in jullie gezin spelen. Eigenlijk kan het overal over gaan, waar je op dat moment mee zit.

Tijdens de sessies bespreken we welke oplossingen bij je passen en hoe je ze toepast. Vervolgens oefen je dat in je eigen situaties. De volgende sessie bespreken we hoe het gegaan is.

Jongerencoaching is warm, open en eerlijk. Je kunt hier zijn wie je bent.

Kortdurende en oplossingsgerichte jongeren coaching

Bij de coaching gaan we uit van de gewenste toekomstige situatie. Voorbeelden van uitgangspunten bij oplossingsgerichte coaching zijn:

  • Stop met wat niet werkt
  • Doe meer van wat wel werkt
  • Geen enkel probleem is altijd aanwezig: zoek naar de uitzonderingen
  • Vertaal een probleem naar ‘een te leren vaardigheid’
  • Als je weet waar je naartoe gaat, is het gemakkelijker om er te komen

Ook maak ik gebruik van RET (Rationeel Emotieve Therapie). Daarbij leer ik je om naar situaties te kijken zoals ze écht zijn. Niet hoe je ze op dat moment ervaart. Daar kan een groot verschil tussen zitten.

‘Ik had het gevoel dat iedereen negatief over me praatte. Daar werd ik heel onzeker en angstig van. Ik durfde daarom ook geen contact met anderen te maken. Hiervoor voelde ik me heel eenzaam. Met RET onderzocht ik of mijn gedachten écht waar zijn. Ik leerde dat het mijn eigen gedachten waren. Dat echt niet iederéén negatief over me denkt. Door daarmee te oefenen durf ik weer vrienden te maken. Ik ga nu weer met vriendinnen shoppen en naar de bios.’ Kim (14). 

Hoe meld je je voor coaching aan?

Je kunt zelf contact met me opnemen. Als je jonger dan 18 jaar bent, dan heb je toestemming van je ouders nodig.

Je kunt ook zonder verwijsbrief van je (huis)arts bij me terecht.

Coaching op locatie is in overleg mogelijk. Bijvoorbeeld op school of bij je thuis. ’s Avonds afspreken kan ook.